Blog

De patiënt van de maand

055 30 41 36

  • by:
  • September 16th, 2019
  • Category: Toulouse

Patiënt van de maand september: Toulouse


Toulouse is een lieve vijfjarige kattin die een slechte start gekend heeft in haar leven.

Patiënt van de maand september

Toulouse

Toulouse is een lieve vijfjarige kattin die een slechte start gekend heeft in haar leven.
Ze werd als jonge kat door het asiel in Gent weggehaald uit een situatie van verwaarlozing. Ze leefde samen met een heleboel andere katten, niet gecastreerd of gesteriliseerd en allen zwaar ondervoed.
Ze werd rond haar 1 jaar uit het asiel geadopteerd door een heel lief koppel. In het asiel werd ze omschreven als een katje dat veel aandacht nodig heeft en dat hadden ze goed ingeschat.
Toulouse is heel vocaal, miauwt als je tegen haar praat en wil overal bij zijn. Het liefst van al ligt ze naast je op haar rug zodat je haar buikje kan aaien. Ze is geen grote held, een beetje naïef ook en hangt enorm aan haar huisgenoot, kat Oscar. Nieuwe dingen zal ze voornamelijk durven als ze het Oscar eerst heeft zien doen. Ze heeft een hekel aan zaken die lucht blazen. Zo gromt ze steeds naar de oven. Indien ze echt bang is, doet ze de keukenkast open en verstopt ze zich hier in.

Pijn in de mond

Toulouse eet echt alles, en voornamelijk veel. Zo eet ze steeds vlug haar eigen bordje leeg om daarna geniepig wat van Oscar zijn bordje te stelen.
Het viel de eigenaren dan ook direct op dat ze af en toe minder begon te eten en pijn leek te hebben in de mondholte.
In de eerste jaren bij de nieuwe eigenaars werden de tanden regelmatig eens onder narcose gereinigd en ook werden telkens wat tanden getrokken. Jammer genoeg raakte het probleem hiermee niet volledig opgelost. Telkens opnieuw kwam de pijn in de mond terug, wat erg stresserend was voor Toulouse en haar baasjes.

Chronische stomatitis

Toulouse werd gediagnosticeerd met chronische stomatitis. Deze aandoening komt vooral voor bij jonge katten, zowel bij katers als katinnen, van alle rassen. Kenmerkend is dat de slijmvliezen in de mondholte continu ontstoken en rood staan, wat pijn en ongemak veroorzaakt bij de patiënt. Voor de eigenaars valt vooral een verminderde eetlust op, moeilijker eten en katten worden soms echt boos op hun eetbakje. Ook kunnen ze soms overmatig speekselen en een vieze mondgeur hebben. Uiteindelijk zullen de katten duidelijk gewicht verliezen en zich beginnen afzonderen door de chronische pijn.

Behandeling

Jammer genoeg is dit een erg frustrerend probleem omdat er heel veel mogelijke oorzaken een rol spelen: zowel bepaalde virussen en bacteriën, de aanwezigheid van tandplak en tandsteen, alsook het eigen immuunsysteem dat het tandvlees aanvalt, spelen allemaal een rol bij dit pijnlijk probleem.
Toulouse werd in het asiel reeds getest op kattenaids en kattenleukemie en deze waren beide gelukkig negatief.
De volgende stap was dan de hoeveelheid bacteriën in de mondholte te verminderen door alle kiezen te trekken. De hoektanden en snijtanden zijn minder gevoelig aan ontsteking bij chronische stomatitis. Door deze ingreep zien we bij 80% van de katten met chronische stomatitis een enorme verbetering van levenskwaliteit.
De meeste kiezen bij katten hebben meerdere wortels, dus wordt er gekozen om deze tanden op chirurgische wijze te trekken. Hierbij wordt eerst de mondholte zo proper mogelijk gezet door detartratie (machinale reiniging) van alle tanden.

Detartratie
Eerst worden de tanden machinaal gereinigd.


flap
Er wordt een flap van het tandvlees gemaakt om de wortels bloot te leggen.


De volgende stap is het maken van een flap in de slijmvliezen boven de te trekken tanden. Hierdoor kunnen de onderliggende wortels blootgelegd worden.
Met een heel klein boortje worden de kiezen dan gesplitst in hetzelfde aantal delen als er tandwortels zijn.
Eenmaal alle wortels bloot liggen en gesplitst zijn, kunnen ze stuk voor stuk losgemaakt en getrokken worden.
Na het trekken worden de blootliggende wortelkanalen bedekt door de gemaakte flap en wordt de flap aan het zacht gehemelte vastgenaaid.

Kiezen splitsen
Met een boortje worden de kiezen gesplitst in het aantal delen als er wortels zijn.
Wortels trekken
Eenmaal alle wortels bloot liggen en gesplitst zijn, kunnen ze losgemaakt en getrokken worden.
Wonde gesloten
Na het trekken worden de blootliggende wortelkanalen bedekt door de gemaakte flap en wordt de flap aan het zacht gehemelte vastgenaaid.


Toulouse heeft de ingreep met glans doorstaan. Natuurlijk moest ze even bekomen van de verdoving, maar op de controle 14 dagen later stelde ze het heel goed. De mondholte was duidelijk minder rood en pijnlijk en ze at terug met veel smaak haar eten op. Zelfs zonder kiezen lukt het haar om nog korreltjes te knabbelen.
Voorlopig doet Toulouse het nog altijd goed, maar ze blijft een patientje om regelmatig op te volgen!

CONTACT

WACHTDIENST

Tijdens het weekend en op feestdagen
  • 0473 54 50 00
Tijdens de week
  • 055 30 41 36

OP AFSPRAAK

Ma t.e.m. Do: 09u00 - 19u00
Vrij: 09u00 - 17u00
Za: 10u00 - 12u00
Doorlopend open voor het afhalen van voeding en medicatie